Skip to content Skip to footer

Тенденциите при вратите на „Salone del Mobile 2024“

Salone del Mobile, водещото световно изложение за мебели и интериорен дизайн, предоставя платформа за иновации и открития в дизайна. Изданието през 2024 г. не прави изключение, демонстрирайки авангардни подходи в стилистиката на интериорните врати. Освен естетически промени, тези тенденции интегрират технологични и функционални нововъведения, които трансформират разбирането за интериорния дизайн. В тази статия ще разгледаме основните акценти и нововъведения при интериорните врати, представени на Salone del Mobile 2024.

1. Натурални материали и устойчивост

Акцентът върху устойчивостта е осезаем. Производители като Lualdi и Rimadesio представиха врати от рециклирани и възобновяеми материали. Висококачествени дървесни фурнири, бамбук и еко-композити се използват широко, като същевременно се запазва луксозният вид и усещане. Природните текстури са интегрирани в дизайна на вратите чрез използването на грубо дърво, каменни инкрустации и растителни влакна. Тези материали създават топлина и текстурен контраст, придавайки на интериора уют и натурална естетика .

2. Технологични иновации – смарт врати, звукоизолация и защита на личния живот

Смарт вратите са борудвани с технологии като биометрични системи за достъп, автоматично отваряне и затваряне, както и интеграция с домашните смарт системи. Много голяма част от фирмите вече предлагат врати, които могат да се управляват чрез смартфон приложения и предлагат функции като проследяване на отворено/затворено състояние и контрол на достъпа. В същото време се използват иновативни материали и технологии за минимизиране на звуковото предаване между помещенията, което е особено полезно за офиси и домашни работни пространства .

3. Модулни и персонализирани решения, интегрирани панели, дизайнерски иновации

Модулните системи позволяват на клиентите да съчетават различни панели и компоненти, за да създадат уникални врати, които могат лесно да бъдат променяни или обновявани. Тези системи улесняват поддръжката и модернизацията на интериорния дизайн, като същевременно предоставят гъвкавост и възможност за персонализиран отговор на всяко изискване. Дизайнът на врати с интегрирани панели и скрити рамки е тенденция, която е актуална и на тазгодишното издание на „Salone del Mobile 2024“. Тези врати създават безшевен преход между различните части на интериора, като допринасят за минималистичен и съвременен вид. Технологиите за скрит монтаж и панелни системи като тези на ADL и Rimadesio се откроиха на изложението .

5. Интеграция на светлина и стъкло – светлинни акценти, стъклени и огледални панели

Интеграцията на LED светлини в интериорните врати е новаторски подход, който създава драматични светлинни ефекти и подчертава естетиката на вратата. Светлинните акценти могат да бъдат използвани за подчертаване на контури или да осигурят функционално осветление в коридорите . Стъклените врати с матови или прозрачни панели, както и врати с огледални елементи, са сред популярните избори на изложението. Те добавят лекота и отразяват светлината, което прави пространствата по-отворени и светли. Стъклените елементи могат да бъдат съчетани с различни рамки и финиши, за да се постигне както модерен, така и класически вид .

Salone del Mobile 2024 показа, че тенденциите при интериорните врати са насочени към съчетание на устойчивост, технологични иновации и персонализиран дизайн. Натуралните материали, модулните решения, технологичните подобрения и новите естетически подходи обещават да трансформират интериорния дизайн и да предложат на потребителите врати, които са не само функционални, но и създадени да добавят стойност и красота в домовете им. Тези иновации отразяват глобалния стремеж към създаване на по-устойчиви, умни и красиви жилищни пространства.

 

Свържи се с нас

гр. София, ул. Деян Белишки 2Б, бл.104

+359 899 844 877

Бюлетин
Silenum.bg © 2023. Всички права запазени.

Уебсайт от ♡ YESS.Digital